Cinematograful documentar este din ce în ce mai influent în furnizarea de conținut audiovizual pe care îl consumăm în fiecare zi. Dacă ne gândim cu atenție, ne place să urmărim imagini reale. Și sunt peste tot! Fie în rețelele noastre sociale, în locuri precum Netflix, Amazon Prime, HBO Max sau în platforme de streaming și aplicații specializate în genul documentar precum Guidedoc.

Pentru pasionații de gen, festivalurile de film sunt acele locuri în care cele mai bune filme documentare sunt prezentate în premieră la nivel mondial. Situat mai ales în Europa, există un grup select și privilegiat de festivaluri exclusive de film documentar, care sunt frecventate masiv atât de cinefili, cât și de cineaști.

Cinema Du Réel (Paris, Franța)

Organizat de Biblioteca Publică de Informații din Paris, Cinema Du Reel are avizul de a fi fost fondat de legendarii regizori Jean Rouch și Jean-Michel Arnold în 1978, ceea ce îi conferă un profil artistic în cadrul acestei liste.

Aproximativ 17.000 de spectatori asistă pe an la proiecțiile celor 200 de filme care sunt prezentate în principal în Centrul Pompidou și în alte teatre din oraș.

Festivalul are loc în fiecare martie și organizează o serie de ateliere, seminarii și prezentări speciale al căror singur scop este să onoreze natura, noile explorări și istoria filmului documentar.

Înscrieri

CPH: DOX (Copenhaga, Danemarca)

Fiind cel mai “tânăr” din listă, s-a născut în 2003, Festivalul Internațional de Documentar de la Copenhaga apare ca un eveniment proaspăt și inovator, valori care i-au conferit rapid o poziție privilegiată în arena industriei documentare globale.

Axat pe lucrări independente de noi talente, riscul și experimentarea artistică sunt, probabil, principalele caracteristici ale selecției sale. Includerea în catalogul său de piese hibride care cochetează cu ficțiunea tradițională a generat chiar unele controverse, ca atunci când „Trash Humpers” de Harmony Korine a obținut premiul CPH: DOX în 2009.

Pe lângă programele permanente inovatoare, unul dintre noile sale puncte principale este programul conceput exclusiv de regizori invitați, precum Ben Rivers, Animal Collective, Nan Goldin și însuși Harmony Korine.

Înscrieri

Festivalul de film documentar canadian Hot Docs (Toronto, Canada)

Considerat cel mai mare eveniment de film documentar din America, HotDocs are un record de atragere a aproximativ 215.000 de oameni în ediția sa din 2017.

Pe lângă prezentarea a peste 200 de filme din întreaga lume în fiecare an, festivalul acordă o atenție deosebită Doc Shop, o mare piață a documentarelor care s-a poziționat ca o oprire esențială în industria documentarelor, cu cei peste 2.000 de delegați prezenți la eveniment. pe o bază anuală.

O proprietate importantă a festivalului este celebrul Hot Docs Theatre Ted Rogers, unul dintre puținele teatre de documentare din lume.

Înscrieri
Care sunt cele mai bune festivaluri pentru filmul tău documentar.

Visions Du Reel (Nyon, Suitzerland)

Istoria Visions Du Reel datează din anul 1969, când a fost creat cu numele de Festivalul Internațional de Film Documentar de la Nyon și al cărui scop era să facă filme accesibile, greu de vizionat la acea vreme, în special cele provenite din cealaltă parte. a „Cortinei de fier” sovietice.

Motivația politică care l-a catapultat drept cel mai important festival de artă documentară a evoluat până în zilele noastre, când rămâne ca un loc de întâlnire vital al cinematografiei documentare mondiale.

La începuturile sale, festivalul a colaborat îndeaproape cu mari figuri ale cinematografiei mondiale precum Joris Ivens, Roman Karmen și Georges Rouquier. Fondatorul său, Moritz De Halden, a fost mai târziu director al renumitului Festival Internațional de Film de la Locarno, al Berlinalei și al Festivalului Internațional de Film de la Veneția.

Înscrieri

IDFA: Festivalul Internațional de Film Documentar Amsterdam (Amsterdam, Țările de Jos)

Mecca filmului documentar este la Amsterdam.

Renumitul IDFA a sărbătorit cu sănătate mai bine de 30 de ani de istorie, fiind astăzi evenimentul în care toți realizatorii de documentar și-ar plăcea să-și lanseze filmul.

Cu 200 de documentare proiectate anual pentru aproximativ 120.000 de persoane, festivalul urmărește să difuzeze filme creative și de înaltă calitate care reprezintă cele mai vibrante realități sociale și politice din întreaga lume.

Participarea în fiecare noiembrie la acest festival masiv ne-ar permite să trăim o experiență unică, fiind înconjurați de iubitori de film documentar care vin din întreaga lume pentru a interacționa direct cu regizorii tuturor filmelor care alcătuiesc programul său bogat de scurtmetraje, lungimi medii și lungmetraje documentare organizate în diferitele sale secțiuni.

Înscrieri